SOUS VIDE PİŞİRME YÖNTEMİ NEDİR?

Sous Vide; Fransızca bir terim olarak “vakum altında” anlamına gelir.

En temel anlamıyla, Sous vide, yiyecekleri hava geçirmez bir kapta – genellikle vakumlu bir torbada – ve ardından o yiyecekleri sıcaklık kontrollü suda pişirme işlemidir. Şefler, bir eti turp, sos, otlar veya baharatlarla lezzetlendirerek büyük bir su kabına koyarlar. Etin ısıtılmış metal bir yüzeyle, alev, buhar veya duman ile teması yoktur, tamamen ısıtılmış suyun içinde yavaş bir şekilde pişer.

Sous vide makinesi, suyu sabit bir sıcaklığa kadar ısıtmak için ısıtılmış metal bir bobin kullanır, asla yüksek veya düşük uçlara dalgalanmaz. Bu, pişirme işleminin aşamalı ve kontrol altında olduğu anlamına gelir. Biftek, tavuk ve balık gibi proteinler uzun süre pişirilir, tüm protein parçası suyun sıcaklığına ulaşana kadar yavaşça ısınır. Su asla ayarlanan sıcaklığı aşmadığından, etin pişirilmesi çok daha uzun sürer, fakat bu aynı zamanda aşırı pişmiş bir protein parçasına sahip olmayacağınız anlamına gelir. Sous vide yönteminde ısı sürekli kontrol altında tutulduğundan etin pişme derecesini ayarlamak, ocakta veya fırında pişen bir etin pişme derecesini ayarlamaktan çok daha kolaydır.

Yemeğin tek uygulamalı kısmı, yiyecek torbadan çıkarıldıktan sonra gerçekleşir. Sous vide yöntemiyle pişen et hiçbir şekilde çıtır, karamelleşmiş veya kömürleşmiş olmaz. Biftek gibi proteinler pişirilirken sous vide banyosundan sonra oldukça gri görünecektir. Çözüm? Etin pişirilmesinden sonra her tarafı yaklaşık bir dakika bir parça sıcak demir döküm tavada, iç kısmı daha fazla pişirmeden bir miktar karamelize edilir.

Bir şef normalde baştan sona bir bifteği pişirmek için yaklaşık bir saat harcayacaktır (sıcaklığı ayarlamak, tavada pişirmek, dinlendirmek, dilimlemek ve kaplamak). İşte bu yüzden sous vide pişirme yöntemi restoranların en sevdiği pişirme yöntemi haline gelmiştir. Bir bifteğin paketini açmak ve hızlıca tavada karamelize etmek, dilimlemek ve servis etmek oldukça pratiktir. Üstelik bu yöntem sadece restoranlarda değil artık evlerde de tercih edilen bir pişirme yöntemi haline gelmiş durumda.

Bu teknikle yemek pişirmek için ihtiyacınız olan malzemeler ise; vakum makinası ve gıda vakum poşeti.

    • admin diyor ki:

      Merhaba Hakan Bey
      En fazla 80 derece olmalı, fakat biz yine de ürünün hammaddesinin tamamen petrol olmasından dolayı ısıl işlem kullanılarak yiyecek hazırlanmasını tavsiye etmiyoruz.
      Geç cevap verdiğimiz için özür dileriz.
      İyi günler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.